Nem véletlen osztottuk meg ezeket az információkat. De részletek hamarosan!

A TEREPLOVAGLÁS SZABÁLYAI

A lovardában való lovaglás egy idő után unalmassá válhat, ilyenkor következhet a tereplovaglás, persze csak akkor, ha lovagló tudásunk ezt már lehetővé teszi. Ehhez az kell, hogy mindhárom jármódban biztosan és jól üljünk lovunk hátán.


A nyugodt lépteket nagyobb mozdulatok, feszesebb izomzatú mozgás veszi át a füves, bokros területen. A zárt helységből lovunk kiszabadulva jókedvében ficánkolhat, ami a gyakorlatlan lovasokat váratlanul érheti.

Felszerelés
Ilyenkor is elengedhetetlen a kobak, kesztyűt is célszerű felvenni és egy rövid pálcát is vihetünk magunkkal. A terep vezetője jó, ha ellenőrzi a megfelelő nyergelést, a kantározást a kengyelhossz helyességét valamint tájékoztat minket a terep jellegzetességeiről. A biztonságosabb lovaglást szolgálja, ha a martingált is felcsatoljuk lovunkra. Ennek a nyakszíjába, ha kell, felfelé mászatáskor vagy vágta esetén belekapaszkodhatunk.

Ilyenkor is fontos a bemelegítés
Miután a vezetőnk elvégezte a lovasítást, tehát eldöntötte, hogy ki melyik lóra ül a tereplovaglást is előzze meg pár perces bemelegítés, hogy a lovunk és a mi izomzatunk is megszokja a terhelést. Ezt megtehetjük kezdő lovasok révén a lovardában is. Terepen lépés és az ügetőszakaszok után következik a könnyített vágta. A jármódok változtatására mindig kézjelekkel és hangos felszólításokkal figyelmeztet minket az elől haladó vezető, akit nem előzhetünk meg. Tereplovaglás alkalmával nem üljük ki iskolaülésben a vágtát, hanem vadászvágtában lovagolunk, így nagyobb sebességet tudunk elérni. Könnyített ülésben térdünkkel, alsó lábszárunkkal szorítjuk a ló oldalát, a kengyelben támaszkodva pedig enyhén előredőlünk. Követjük a ló mozgását, minden ütemben fenekünk enyhén a nyereghez ér, majd lendületet szerezve a ló háta ismét feldob. Lépés és vágtaszakaszok váltogatják egymást tereplovaglás alkalmával, amit egy kis pihenővel szakíthatunk meg egy domboldalon vagy folyóparton napozva.

 

Emelkedő, lejtő és az átgázolás
A hazafelé vezető pár km-t lépésben tegyük meg egyrészt azért, mert mire visszatérünk lovunk megszárad az izzadságtól másrészt könnyen eliramodik alattunk a ló megérezve istállóját, ami könnyen balesethez vezethet.
Ha lovaink azonos istállóból valóak és barátságosak egymással jó, ha párban lovagolunk, az előttünk lévő lovastól 3 méter távolságot a mellettünk lévő lovastól pedig 1 méter távolságot tartva.

A változatos terepen nem csak sík területtel találkozunk, hanem alkalmanként emelkedőn vagy lejtőn is át kell hajtanunk lovunkat. Emelkedőn adjunk hosszabb szárat lovunknak, így könnyebben tud egyensúlyozni, felső testünket hajtsuk előre, térdünkkel pedig támaszkodjunk a nyeregpárnába. Lejtőn szintén a hosszabb szár segíti lovunkat az egyensúlyozásban, felső testünkkel viszont dőljünk annyira hátra, hogy az függőleges maradjon.
Vízen való átgázoláskor mindig merőlegesen haladjunk a víz széle felé, és határozott segítségadásokkal hajtsuk előre lovunkat.

 

Vezetőnk kézjelzései:

 • a kitartóan a magasba emelt kar azt jelenti: felvétel lépésig illetve állj-ig
 • a kar többszöri rövid felemelésének jelentése: felzárkózás, megindulás ügetésben vagy beugratás vágtába az éllovas előzetes szóbeli bejelentését követően.
 • a nyílt forgalmú utakon végrehajtott irányváltoztatást a jobb illetve bal kar kinyújtásával jelezzük.
  Az utolsó lovas ugyanazt a jelet mutatja a forgalom többi résztvevőjének tájékoztatására.

Jó, ha ezekre is odafigyelünk:

 • Tartsuk a lovakat megfelelő távolságra, ha egy másik csoport idegen lovaival találkozunk.
 • Tapasztalatlan lovasok révén ne menjünk egyedül terepre.
 • Aszfaltozott úton a csúszásveszély és lovunk lábainak védelme miatt csak lépésben haladjunk.
 • Szűk ösvényeken vigyázzunk saját testi épségünkre.
 • Legyünk éberek vágta során, bármitől megriadhat alattunk a ló.
 • Kereszteződések előtt legyünk körültekintőek.
 • Ne maradjunk le a csoporttól.
 • Sötétben, nagy ködben ne lovagoljunk.
 • Kerüljük a jeges terepet.
 • Kérjünk engedélyt az előttünk haladótól az előzéshez.
 • A forgalom irányának megfelelően haladjunk.
 • Útkereszteződésben egyszerre, minél gyorsabban haladjunk át.
 • Fényvisszaverő ruhát viseljünk országúton.
 • A terepvezetőnél jó, ha van elsősegélycsomag és mobiltelefon.